perjantai 16. joulukuuta 2011

Pavlovin koira - klikkerin alkulähteillä?

Ivan Pavlov tutki ehdollistamista kuuluisilla kokeillaan vuodesta 1898 lähtien. Kokeissa koiria ruokkiessa soitettiin kelloa juuri ennen ruuan antamista. Aluksi koira ei yhdistänyt kellon soittoa ja ruokaa mitenkään, koiran syljen eritys lisääntyi vasta kun se sai ruokaa. Pian koirat kuitenkin oppivat yhdistämään kellon äänen ruokintaan, ja niiden syljeneritys käynnistyi kellon soitosta silloinkin, kun ruokaa ei ollut tarjolla lainkaan.

Innostus kokeisiin syntyi kun Pavlov huomasi koirien kuolaavan kuullessaan laboratorion käytävillä ruokkimaan tulevan hoitajan kenkien kopinan. Pavlov kutsui reaktiota ehdolliseksi refleksiksi ja piti ehdollistumista oppimisen tärkeänä periaatteena.


Lieneeköhän tämä ollut myös naksutinkoulutuksen pohja? 

5 kommenttia:

 1. Vahvisteet (eli mm. naksutin) perustuvat ennemmänkin operanttiin ehdollistumiseen eli siihen että koira oman toimintansa kautta saavuttaa jotain haluamaansa. Kun operanttia ehdollistumista hyödynnetään koulutuksessa niin pystytään hyödyntämään vahvisteita eli asioita joita koira kokee palkitseviksi tai rankaiseviksi, joiden avulla toiminta siis lisääntyy tai vähenee. Kun koira esimerkiksi istuu niin se saa toiminnastaan sekundäärivahvisteen (esim. naksutin), jota seuraa primäärivahviste (esim. makupala) ja täten toiminta lisääntyy. Voisin jatkaa tätä sepustusta vielä monta riviä, mutta tässä hieman lisää pohdittavaa ;)

  VastaaPoista
 2. Vedänpäs sanojani takaisin... kyllä tuo klassinen ehdollistuminen on ihan yhtälailla naksutinkoulutuksen perustana, luomalla ehdollisia ärsykkeitä... Eli esim. ehdollista ärsykettä (esim. naksutin) on aina seurattava ehdoton ärsyke (esim. makupala). Operantti ja klassinen ehdollistuminen kulkevat siis käsi kädessä: Jos eläintä opetetaan positiivisella vahvistamisella, eläin mieltää käskysanan mahdollisuudeksi suorittaa liike, jota seuraa palkkio. Tällöin käskysanan ja palkkion välille muodostu klassinen ehdollistuminen.

  No johan taas sekoitin pakkaa ;D

  VastaaPoista
 3. Ei se mitään! Opimpahan jotain uutta :D Pitäis itsekkin vähän paremmin syventyä asiaan, nyt vain kun pintapuolisesti tiedän näistä asioista :)

  VastaaPoista
 4. mä kävin tän kurssin http://www.elainkoulutuskeskus.fi/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=45&category_id=10&option=com_virtuemart&Itemid=30 ja oli kyllä ihan tosi mielenkiintoinen ja 5 viikon aikana sain tosi paljon uutta tietoa kaikesta koiran oppimiseen liittyvästä :) Suosittelen tota kurssia jos yhtäänkään kiinnostaa syvemmin perehtyä, on ihan taatusti hintansa veroinen kurssi! :) Mä aion jatkaa vielä jatkotason kursseille ja ehkä ihan eläintenkouluttajaks asti, sen verran tempaisi mukaansa ;)

  VastaaPoista
 5. Oho, tosi mielenkiintoisen kuuloinen! :O Pitää ihan laittaa sivu ylös, jos joskus tulee ylimääräistä aikaa (ja rahaa :'D ) niin tuollaisen kävis mielellään! :)

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit! :)